Björn Nyman – Gjesteartist

Björn Nyman er en av Nordens fremste klarinettister i sin generasjon, samt en etterspurt kammermusiker og solist. Han er soloklarinettist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester. Nyman er prisvinner i to av de mest prestisjefulle internasjonale konkurransene for
klarinettister: ARD-konkurransen i München 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense 2005. I begge konkurranser ble han i tillegg tildelt pris for beste tolkning av Mozarts klarinettkonsert, samt pris for beste fremførelse av bestillingsverket i ARD-konkurransen. Nyman fikk delt førstepris i Crusell-konkurransen 2002 og vant ConocoPhillips-prisen samme år.

Björn Nyman har vært solist med bl.a. Kringkastingsorkestret, Odense Symfoniorkester, Bayerische Rundfunk, Bergen Filharmoniske Orkester, München Kammerorkester og Stavanger Symfoniorkester. Han er en aktiv kammermusiker og har spilt på mange av de ledende festivalene i Norden.

Björn Nyman fikk sin første jobb som soloklarinettist allerede som 19-åring i Lapin Kamariorkesteri i Finland. Han har også vært soloklarinettist i Gustav Mahler Jugendorchester under dirigenter som Pierre Boulez og Claudio Abbado.

Nyman har studert med Hans Christian Bræin og Leif Arne Pedersen ved Norges musikkhøgskole, samt med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles. I 2016 utga han sin første solo-cd på LAWO. Sammen med Kringkastingsorkestret fremfører han verk av Debussy, Crusell og Jan Erik Mikalsens Klarinettkonsert, som er tillegnet Nyman.

Nyman har en internasjonalt anerkjent klarinettklasse på Norges musikkhøgskole.

Bilde av Björn Nyman