Gidon Kremer

Photo of Gidon Kremer

Gidon Kremer er en av verdens ledende klassiske fiolinister. Over de siste femti år har han bygd opp og opprettholdt et verdenskjent renomme som den mest originale og overbevisende artist i sin generasjon. Han har opptrådt på nesten alle de største konsertscenene i verden både som kammermusiker og solist, og har samarbeidet med de fleste store dirigentene de siste femti år.

Han ble født i Riga i 1947 og startet studier med sin far og bestefar, som begge var dyktige strykere. Senere studerte han hos den legendariske sovjetfiolinisten David Oistrakh på Konservatoriet i Moskva. Gidon Kremer var prisvinner i Queen Elisabeth konkurransen i 1967 i Brüssel, i Montreal International Music Competition i 1969 og vant førsteprisen i Paganiniog Tschaikovsky konkurransene.

Gidon Kremer er en musiker med usedvanlig bredt og variert repertoar. Det omfatter hele bredden av klassisk og romantisk fiolinrepertoar sammen med 1900-tallets komponister som Berg, Henze og Stockhausen. Han har også vært en viktig ambassadør for østeuropeiske og russiske komponister, og mange av komponistene har dedikert verkene sine til ham. Han har samarbeidet tett med komponister som Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kanchello, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Edison Denisov, Aribert Reimann, Peteris Vasks, John Adama, Victor Kissine, Michael Nyman, Philip Glass, Leonid Desyatnikov og Astor Piazzolla, og fortolker deres verk på en måte som kombinerer respekt for tradisjon og bevissthet rundt verkets originalitet. Det finnes ingen fiolinsolist av samme kaliber som har gjort like mye for å promotere samtidskomponister og nye verk for fiolin, som Gidon Kremer har gjort.

I 1997 grunnla han kammerorkesteret Kremerata Baltica for å fostre unge musikere fra de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Kremerata Baltica og Gidon Kremer har turnert og spilt på verdens ledende festivaler og konsertsteder og orkesteret har også spilt inn over 20 album.

Gidon Kremer har selv en imponerende diskografi på over 120 album. Mange av disse har mottatt internasjonal anerkjennelse og priser. For å markere Gidon Kremers 70 årsdag utga Deutsche Grammophon en limited edition CD Box, som består av 22 CD’er med originale innspillinger av fiolinkonserter i tillegg til to konsertalbumer med Kremerata Baltica.  ECM New Series markerte bursdagen med et nytt album med alle Mieczyslaw Weinbergs kammersymfonier, også innspilt av Kremerata Baltica.

Hans engasjement for komponisten Weinberg er også verdt å nevne. I 2019 utga Deutsche Grammophon et album med kammermusikkverker av Weinberg, innspilt av Gidon Kremer.

Gidon Kremer spiller en Nicola Amati fiolin fra 1641. Han er forfatter av fire bøker. Den siste boken hans heter «Letters to a young pianist» (2013). Bøkene hans er oversatt til flere språk og reflekterer bredden av hans kunstneriske intensjoner.

Bilde: Angie Kremer