Jakob Koranyi

 

 

Den svenske cellisten Jakob Koranyi har etablert seg på europeiske konsertscener som en av de mest interessante klassiske musikerne i dag. Han er hyllet for sin virtuositet, delikate klang og lidenskap for innovative konsertprogrammer. Han har turnert og spilt både recitaler og vært solist i Wien, Köln,

New York, Brüssel, Amsterdam, Barcelona, Stockholm og Hong Kong. Jakob har et omfattende repertoar, og i tillegg til tradisjonelle verk har han også urframført Julie Wolfes nye cellokonsert på Amsterdam Cello Biennale, Rolf Martinssons «Forlorn» med Nederlands Kammerorkester, Anders Hillborgs DUO for cello og piano, samt Andrea Tarrodis «Highland Concerto», som også er dedikert til Jakob. Blant nylige høydepunkter i hans karriere har vært fremføring av Bachs 1. og 6. cellosuite på Helsingborgs Konserthus i samarbeid med Helsingborgs Symfoniorkester.

I tillegg til FESTIVALTA, har Jakob spilt på festivaler som the Festival Piano Biennale i Nederland, the Delft Chamber Music Festival og the Rovigo Cello City Festival.

 På grunn av den pågående akutte klimakrisen bestemte Jakob i 2019 å ikke lenger ta imot oppdrag som forutsetter flyreiser – inntil det fins en miljømessig akseptabel måte å gjøre det på. Jakob reiser for øvrig mellom Stockholm og Alta med tog og elbil.

Foto: Anna-Lena Ahlström