Miriam Helms Ålien

Heisann, det er jeg som er initiativtaker og kunstnerisk leder for FESTIVALTA. Helt siden jeg var ei lita jente har jeg vært så heldig å få kjenne følelsen av et helt lokalsamfunn som har fulgt med, støtta og heia på meg og de store drømmene mine. FESTIVALTA blir nå min måte å si takk på; min måte å få til ei bru mellom karriera og alt jeg får oppleve uti verden og hjem til røttene mine her i Finnmark. Det er derfor med stor, stor glede jeg ønsker alle velkommen til FESTIVALTA – ei helg utenom det vanlige, med magiske konsertopplevelsa spilt av noen av de kuleste og beste musikerne jeg vet om!

Miriam Helms Ålien er fra Alta i Nord-Norge og begynte å spille fiolin i 6-årsalderen. Hun er i dag regnet som en av de mest spennende unge artistene i norsk musikkliv og har etter sin solistdebut bare 8 år gammel, vært solist med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland; deriblant Kringkastingsorkesteret, Bergen Filharmoniske Orkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice, Det Norske Kammerorkester, Stavanger Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Oslo Camerata, Israeli Netanya Orchestra, Israel Camerata, Arkhangelsk Chamber Orchestra og Trondheim Symfoniorkester.

Miriam er også en aktiv og svært dedikert kammermusiker som opptrer ved festivaler som Verbier Festival & Academy, Bad Kissinger Sommer, Beethovenwoche – Bonn, Risør Kammermusikkfest, OCM Prussia Cove, Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Trondheim Kammermusikkfestival og Kronberg International Festival «Chamber Music Connects the World». Her har hun jobbet tett med artister som Gidon Kremer, András Schiff, Tabea Zimmermann, Radovan Vlatković, Dora Schwarzberg og Steven Isserlis. 

Miriam har blitt invitert til å spille i bl.a. Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Luzern, Tel Aviv Opera og Den Norske Opera, i tillegg til gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio.

I 2012 vant Miriam “Prinsesse Astrid Musikkpris”, en internasjonal konkurranse for solister under 30 år og året etter ble hun nominert som Oslo Filharmoniens kandidat til Den Norske Solistpris. Tidligere har hun vunnet 1.pris og æresprisen i Kocian Internasjonale Fiolinkonkurranse i Tsjekkia, i tillegg til flere ekstrapriser som for eksempel EMCY-prisen og Bärenreiterprisen. Hun vant 1.pris og klassen sin i Ungdommens Musikkmesterskap fire ganger på rad, Sparre Olsen Ærespris i 2009, og ble utnevnt til «Årets Musiker» i 2010.

Miriam har nylig fullført studiene med Ana Chumachenco og Tabea Zimmermann som en del av “Young Soloist – Further Masters”-programmet ved Kronberg Academy, etter å ha avsluttet både Konzertexamen og en Master i Ny Musikk (med høyeste karakter) ved Musikkhøyskolen i München. I 2013 avla hun sin utøvende mastereksamen (også der med toppkarakter) ved Hochschule für Musik «Hanns Eisler» i Berlin, etter tidligere ha gått på Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere.

Miriam spiller på en 1689 Stradivarius fiolin, generøst stilt til disposisjon for henne av Anders Sveaas Almennyttige Fond.