At gudfaren blant alle verdens fiolinister plutselig skulle bestemme seg for å besøke FESTIVALTA var det vel ingen som helt hadde sett for seg for noen måneder siden.

Gidon Kremer er en ekte veteran og superstjerne i den klassiske musikkverdenen. I ung alder ble han sett på som en rebel – aldri redd for å gå sine egne veier eller for å spille musikk som andre ikke turte. Nå, over 50 år senere, er det knapt et konserthus i verden som ikke ville bedt på sine knær om de trodde det ville få han innom. Egentlig skulle han vært med hele uka, men etter å ha oppdaget en dobbelbooking i selve festivalhelga var han allikevel fast bestemt på å besøke FESTIVALTA, og vi har derfor satt opp denne gjestekonserten for han onsdag kveld.

De siste årene har Kremer brukt sin posisjonen til å re-introdusere komponister som ellers ville havnet i glemmeboka – fremst blant dem den sovjetiske komponisten Mieczyslaw Weinberg. Weinberg ble født inn i en jødisk familie i Polen, men flyktet til Sovjet ved utbruddet av 2.verdenskrig. Han levde store deler av livet under jernteppet i sovjetunionen, og musikken bærer preg av både den indre konflikten som oppstår når forholdene for fri kunst og meningsytring ikke er tilstede.

Antakelig både ukjent og uvant for FESTIVALTA-publikummet, men absolutt verdt å høre for entusiastiske hardhauser som føler seg klar for en lang reise inn i et dystert og brutalt, men også rått, sårt og ekte univers.

I denne svært annerledes gjestekonserten vil Kremer spille Weinberg’s sonate for 2 fioliner sammen med sin faste duo-partner, den litauske fiolinisten Madara Petersone, før konserten avsluttes med det halvtime-lange «In memoriam» en samling Weinbergstykker for solo-fiolin med simultan bildeinstallasjon (på stort lerret) av fotografikunstneren Antanas Sutkus – satt sammen av Kremer selv.

 

Kjøp billett KJØP FESTIVALPASS

 

KONSERTPROGRAM

 

A. Pärt: «Fratres» i versjonen for fiolin og piano (skrevet til Gidon Kremer)

Miriam Helms Ålien – fiolin
Nils Anders Mortensen – piano

 

M. Weinberg: Sonate for to fioliner

Gidon Kremer – fiolin
Madara Petersone – fiolin

 

M. Weinberg/A .Sutkus/G. Kremer: «In Memoriam» for solo fiolin og bildeinstallasjon

Gidon Kremer – solo fiolin
Fotografkunstner: Antanas Sutkus

At gudfaren blant alle verdens fiolinister plutselig skulle bestemme seg for å besøke FESTIVALTA var det vel ingen som helt hadde sett for seg for noen måneder siden. Gidon Kremer er en ekte veteran og superstjerne i den klassiske musikkverdenen. I ung alder ble han sett på som en rebel – aldri redd for å […]