Fredag 17. februar
Nattkonsert 21.00 “Gidon med venner”

Mange satte nok kaffen i halsen da det for et par år siden ble klart at “gudfaren” blant alle verdens fiolinister plutselig for et par år siden skulle bestemme seg for å besøke FESTIVALTA 2021. Dessverre forhindret stengte koronaen landegrensene og konserten måtte avlyses. Men nå kommer han faktisk, og blir hele uka!

Gidon Kremer er en ekte veteran og superstjerne i den klassiske musikkverdenen. I ung alder ble han sett på som en rebell – aldri redd for å gå sine egne veier eller for å spille musikk som andre ikke turte. Nå, over 50 år senere, er det knapt et konserthus i verden som ikke ville bedt på sine knær om de trodde det ville få han innom.

De siste årene har Kremer brukt sin posisjon til å re-introdusere komponister som ellers ville havnet i glemmeboka – fremst blant dem den sovjetiske komponisten Mieczyslaw Weinberg. Weinberg ble født inn i en jødisk familie i Polen, men flyktet til Sovjet ved utbruddet av 2.verdenskrig. Han levde store deler av livet under jernteppet i Sovjetunionen, og musikken bærer preg av den indre konflikten som oppstår når forholdene for fri kunst og meningsytring ikke er tilstede.

Antakelig både ukjent og uvant for FESTIVALTA-publikummet, men absolutt verdt å høre for entusiastiske hardhauser som føler seg klar for en lang reise inn i et dystert og brutalt, men også rått, sårt og ekte univers.

Kremer spille Weinberg’s sonate for 2 fioliner sammen med sin faste duo-partner, den litauiske fiolinisten Madara Petersone, før konserten avsluttes med et av Mozart’s mest elskede verk, nemlig hans strykekvintett i g-moll, hvor Miriam og flere av de andre FESTIVALTA-artistene blir med.

NB. Årets nattkonsert begynner allerede kl. 21 til ære for kveldens hovedperson.

Vasks: “Lonely Angel for piano trio” (1999) 

Madara Petersone – fiolin

Nikoaly Girunyan – cello

Nils Anders Mortensen – piano

 

Weinberg: Sonate for 2 fioliner

Gidon Kremer – fiolin

Madara Petersone- fiolin

 

W. A. Mozart: Strykekvintett i G-moll 

Gidon Kremer- fiolin

Miriam Helms Ålien – fiolin

Emma Wernig – bratsj

Pablo Hernan Benedí – bratsj

Jakob Koranyi – cello

Kjøp billetter

Fredag 17. februar Nattkonsert 21.00 “Gidon med venner” Mange satte nok kaffen i halsen da det for et par år siden ble klart at “gudfaren” blant alle verdens fiolinister plutselig for et par år siden skulle bestemme seg for å besøke FESTIVALTA 2021. Dessverre forhindret stengte koronaen landegrensene og konserten måtte avlyses. Men nå kommer […]