Torleif Thedéen

Foto: Nikolaj Lund

Svenske Torleif Thedéen er en av de mest fremtredende instrumentalistene i Norden og har internasjonal anerkjennelse som solist, kammermusiker, pedagog, og plateartist. Han har vunnet internasjonale cellokonkurranser, inkludert Casals-konkurransen, og er gjesteprofessor ved Royal College of Music i London i tillegg til å være professor ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.

I løpet av en strålende karriere som har strukket seg over fire tiår, har Thedéen stått på scenen med verdens mest prestisjefylte orkestre, inkludert BBC Orchestra, London Philharmonic og Wien Symfoniorkester, i tillegg til samtlige nordiske symfoniorkestre. Han har hatt den ære å samarbeide med anerkjente dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund, Vasily Petrenko, Neeme Järvi, Paavo Järvi og Jukka-Pekka Saraste. Torleif er også hyllet som en mesterlig kammermusiker og har beriket mangfoldige kammermusikkfestivaler, der han har delt scenen med fremragende musikere som Janine Jansen, Julian Rachlin, Itamar Golan, Leif Ove Andsnes, Henning Kraggerud og Martin Fröst. Hans imponerende diskografi har blitt kronet med tallrike priser, inkludert anerkjennelsen som «Månedens Beste» for hans tolkning av Bachs Cello Suite av BBC Music Magazine.

Høydepunkter for 2023-24 sesongen inkluderer solokonserter i Cape Town og Norrköping, soloturneer i Sverige og Danmark, samt deltakelse på flere internasjonale festivaler, blant annet i Utrecht, Dubrovnik, Pohang og Alta. 

Thedéen spiller på en 1783 Guadagnini-cello som er utlånt av Dextra-stiftelsen og tidligere eiet av den berømte cellisten M. Rostropovich.